Een duurzame toekomst voor onze planeet begint met bewuste keuzes. MOS helpt je om van je school een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.

In de Kijker

SDG 4 - kwaliteitsonderwijs

SDGsatschool

Op de website www.SDGs@school.be vertalen we de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen of sustainable development goals (SDGs) naar de Vlaamse schoolcontext. De website bevat verschillende tools om met de hele school aan de slag te gaan met de SDGs en deze te integreren in schoolacties, lessen én in het beleid van de school. Want werken aan de SDGs, dat doe je samen!

buitenles meetkunde

Buitenlesdag

Op 29 april vliegen alle leerlingen weer buiten tijdens de 5e Buitenlesdag! Heel wat scholen trokken in 2020-2021 vaker dan anders met hun leerlingen naar buiten. Virologen roepen op om zoveel mogelijk buiten les te geven om de leerlingen te beschermen tegen Covid-19. Buitenklassen en andere groene zones bewijzen meer dan ooit hun nut. Kies je voor een gezonde school? Kies dan voor buiten leren en de vele voordelen die ermee verbonden zijn. En ga eens door onze lesideeën: er zit vast iets voor jouw leerlingen bij.

affiche MOS-openschooltuinendag jongeren met tuinmateriaal

MOS-openschooltuinendag: 19 mei 2021

Steeds meer scholen krijgen een groen kleedje. Kriebelt het bij jouw team ook om je speelplaats aan te pakken? Kan je daarbij wel wat inspiratie gebruiken? Ga dan eens kijken bij collega's in andere scholen. Op woensdag 19 mei 2021 zetten heel wat scholen in Vlaanderen hun schoolpoort open. Ze vertellen over hun traject van grijze speelplaats naar groene schooltuin. Indien de huidige maatregelen in verband met externe bezoekers nog gelden op 19 mei, biedt ons online aanbod een uitkomst.

Ga mee op #MissieMinder

#MissieMinder is genomineerd!

Joepie! Onze actiedag #MissieMinder van 27 november 2020 werd genomineerd voor de EWWR Awards 2020. #MissieMinder vindt jaarlijks plaats in de European Week for Waste Reduction (EWWR dus ) en stimuleert scholen om bewust te verbruiken en zo ook de afvalberg te verkleinen. #MissieMinder 2020 ging over voedselverlies en werd genomineerd in de categorie 'Educational establishment'. Op 1 juni weten we of we de nominatie weten te verzilveren. Duim je met ons mee?

juf en kleuters rapen zwerfvuil in de natuur

De geheime tuin van GEKKO Bonheiden

De kleuters van GEKKO in Bonheiden zijn gek van hun geheime tuin die op zo'n 300 meter van hun school ligt. Ze kunnen er naar hartenlust spelen, ontdekken en experimenteren. Zij steken er ook zelf de handen uit de mouwen als er nieuwe bloembollen geplant worden, of wanneer het insectenhotel een renovatie kan gebruiken. En onderweg naar de tuin zorgen zij er met hun vuilniskar voor dat al het zwerfvuil in de juiste vuilnisbak belandt.

Leerling bij fruitboom

Biodiversiteit troef in Lyceum Aalst

In Lyceum Aalst komen de vlinders - te midden van alle verharding in de stad - op zoek naar nectar. En ja hoor! Die is daar rijkelijk aanwezig. De school zet sterk in op biodiversiteit, moestuinieren en lokale plantenrassen. Het is een kleine oase waar leerlingen, het schoolpersoneel, de buren, maar ook vogels, insecten en andere dieren kunnen genieten van al dat groen.

Kalender

Groene speelplaats

Webinar: Geef je school groene longen

woensdag 21 april om 9:30

Een grijs tapijt van tegels. Of een groene tuin met bomen en boomschommels, wilgenhutten, kleurrijke hagen, een moestuin vol lekkers … Voor welke speelplaats...

Groene speelplaats

Webinar: Geef je school groene longen

woensdag 21 april om 19:30

Een grijs tapijt van tegels. Of een groene tuin met bomen en boomschommels, wilgenhutten, kleurrijke hagen, een moestuin vol lekkers … Voor welke speelplaats...

MOS Buitenkansen

Online workshop MOS Buitenkansen

woensdag 28 april van 13:30 tot 15:00

Digitale workshop voor leerkrachten van het secundair onderwijs