Aan de slag
- Actiefiches (21) Actiefiches-filter toepassen
- Begeleiding op maat (4) Begeleiding op maat-filter toepassen
- Cartoons (1) Cartoons-filter toepassen
- Communicatietools (4) Communicatietools-filter toepassen
- Educatief materiaal (72) Educatief materiaal-filter toepassen
- KaMOShibais (28) KaMOShibais-filter toepassen
- Leuke voorbeelden (20) Leuke voorbeelden-filter toepassen
- Liedjes (5) Liedjes-filter toepassen
- Oude MOS-bundels (4) Oude MOS-bundels-filter toepassen
- Internationaal samenwerken (5) Internationaal samenwerken-filter toepassen
- Onderzoeken (1) Onderzoeken-filter toepassen
- Subsidies (10) Subsidies-filter toepassen
- Uitstappen/Activiteiten (8) Uitstappen/Activiteiten-filter toepassen
- Vormingen (8) Vormingen-filter toepassen
- Afval (48) Afval-filter toepassen
- Biodiversiteit (48) Biodiversiteit-filter toepassen
- Buiten leren (32) Buiten leren-filter toepassen
- Brede schoolbenadering (45) Brede schoolbenadering-filter toepassen
- Energie (37) Energie-filter toepassen
- Klimaat (51) Klimaat-filter toepassen
- Leerlingenparticipatie (50) Leerlingenparticipatie-filter toepassen
- Mobiliteit (27) Mobiliteit-filter toepassen
- Vergroening (44) Vergroening-filter toepassen
- Voeding (47) Voeding-filter toepassen
- Water (32) Water-filter toepassen
- Andere thema's (21) Andere thema's-filter toepassen
-
Het planeetlied uit de voorstelling 'Doe Dan Iets'
Het lied 'De planeet, ons bestaan' komt uit de klimaatvoorstelling 'Doe Dan Iets' van theatergezelschap Trimuztache. Hei, sta op, er moet iets gebeuren. Klimaat onder druk, daar wringt de schoen. Zing het uit, open ramen en deuren! Kom op straat om er iets aan te doen! Lees alles over de voorstelling 'Doe Dan Iets' van Trimuztache.
-
Het STOP-lied uit de voorstelling 'Doe Dan Iets'
Het STOP-lied over duurzame mobiliteit komt uit de klimaatvoorstelling 'Doe Dan Iets' van theatergezelschap Trimuztache. Met de S van STAPPEN, dat is nummer 1 Dan de T van TRAPPEN, gezond voor iedereen. En wil je echt iets verder weg, kies dan de O. Trein, tram of bus, het OPENBAAR VERVOER is ZO! De laatste in de rij, als het echt niet anders kan. De P van PERSONENWAGEN, dat is ons stappenplan. Lees alles over de voorstelling 'Doe Dan Iets' van Trimuztache.
-
SDGsatschool
Op de website www.SDGs@school.be vertalen we de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen of sustainable development goals (SDGs) naar de Vlaamse schoolcontext. De website bevat verschillende tools om met de hele school aan de slag te gaan met de SDGs en deze te integreren in schoolacties, lessen én in het beleid van de school. Want werken aan de SDGs, dat doe je samen!
-
Het lied 'Doe Dan Iets' uit de gelijknamige voorstelling
Het lied 'Doe Dan Iets' komt uit de gelijknamige klimaatvoorstelling van theatergezelschap Trimuztache. Doe iets, doe dan iets, ook al is dat klein, laat dat voor anderen een teken zijn! Doe iets, doe dan iets, ga de strijd niet aan met wie het niet wil verstaan! Zing mee met deze beats, doe dan iets! Lees alles over de voorstelling 'Doe Dan Iets' van Trimuztache.
-
Het groentelied uit de voorstelling 'Doe Dan Iets'
Het groentelied komt uit de klimaatvoorstelling 'Doe Dan Iets' van theatergezelschap Trimuztache. Ik hou van verse groenten, van bloemkool en tomaat, van bonen of komkommer, maar wat me tegengaat, dat is dat verre reizen, groente van overzee. Kilometers, kilometers, nee, dat valt niet mee! Lees alles over de voorstelling 'Doe Dan Iets' van Trimuztache.
-
Muziektheatervoorstelling Doe Dan Iets van Trimuztache
Deze muziektheatervoorstelling laat op originele wijze de probleemstelling rond de klimaatverandering zien. Deze totaalbeleving is bedoeld voor kinderen van 10 – 12 jaar. De nieuwe voorstelling is door Trimuztache in 2019 ontwikkeld in opdracht van en met de steun van ‘MOS, duurzame scholen, straffe scholen’. Doe Dan Iets is een multimediaal theaterstuk waarin oorzaken en gevolgen van de klimaaturgentie door het versterkt broeikaseffect op bevattelijke wijze worden aangebracht voor kinderen vanaf 10 jaar.
-
Doe mee!
Een MOS-school is een school die een duurzame leer-en leefomgeving creëert samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school. Een Eco-School gaat nog een stapje verder. De ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools is het internationale label voor duurzame scholen. Eco-Schools is een programma van de FEE (Foundation for Environmental Education) en is ontwikkeld om de afspraken van de VN-conferentie ‘Environment and Development’ in 1992 na te komen.
-
Buitenlesdag
Op 29 april vliegen alle leerlingen weer buiten tijdens de 5e Buitenlesdag! Heel wat scholen trokken in 2020-2021 vaker dan anders met hun leerlingen naar buiten. Virologen roepen op om zoveel mogelijk buiten les te geven om de leerlingen te beschermen tegen Covid-19. Buitenklassen en andere groene zones bewijzen meer dan ooit hun nut. Kies je voor een gezonde school? Kies dan voor buiten leren en de vele voordelen die ermee verbonden zijn. En ga eens door onze lesideeën: er zit vast iets voor jouw leerlingen bij.
-
MOS-openschooltuinendag: 19 mei 2021
Steeds meer scholen krijgen een groen kleedje. Kriebelt het bij jouw team ook om je speelplaats aan te pakken? Kan je daarbij wel wat inspiratie gebruiken? Ga dan eens kijken bij collega's in andere scholen. Op woensdag 19 mei 2021 zetten heel wat scholen in Vlaanderen hun schoolpoort open. Ze vertellen over hun traject van grijze speelplaats naar groene schooltuin. Indien de huidige maatregelen in verband met externe bezoekers nog gelden op 19 mei, biedt ons online aanbod een uitkomst.
-
Leuke voorbeelden
Heel wat scholen willen hun expertise met jou delen en tonen hoe zij duurzaamheidsthema’s aanpakken. Onze MOS-reporters sprokkelen inspirerende ideeën.
-
Klimaatspel 'Waar zijn de rupsen?'
Twee koolmezen zijn wanhopig. Hun jongen schreeuwen om rupsen. Maar die rupsen blijken verdwenen ... Een waanzinnige moord? Een dwaze ontvoering? Een verschrikkelijke ziekte? Speel het spel 'Waar zijn de rupsen? ' en ontdek waarom. 'Waar zijn de rupsen?' werd ontwikkeld door Vlaams kennis- en vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Vroente, in samenwerking met MOS.
-
De geheime tuin van GEKKO Bonheiden
De kleuters van GEKKO in Bonheiden zijn gek van hun geheime tuin die op zo'n 300 meter van hun school ligt. Ze kunnen er naar hartenlust spelen, ontdekken en experimenteren. Zij steken er ook zelf de handen uit de mouwen als er nieuwe bloembollen geplant worden, of wanneer het insectenhotel een renovatie kan gebruiken. En onderweg naar de tuin zorgen zij er met hun vuilniskar voor dat al het zwerfvuil in de juiste vuilnisbak belandt.
-
Classrooms without Walls: a practical guide for outdoor learning
Pupils spend a lot of time at school, of which almost one third on the playground. Research has shown that pupils feel happier on a varied, green playground than on a paved one. In this brochure teachers from primary and secondary schools witness about their experiences with outdoor education. What are the advantages, how to start, what are the hurdles and how to overcome them? Also, scientists tell about the assets of outdoor teaching and learning.
-
MOS-openschooltuinendag
woensdag 19 mei 2021 om 08:00hGa op 19 mei 2021 eens een kijkje nemen in de schooltuin van een andere school en laat je inspireren! NIEUW in 2021: ook online aanbod! Ontdek welke scholen hun schoolpoort openzetten
-
Subsidie voor naschools openstellen van sport- en bewegingsinfrastructuur
Stel buiten de schooluren de sport- en bewegingsinfrastructuur van je school open en ontvang van AGION (Agentschap voor infrastructuur in het onderwijs) en Sport Vlaanderen een mooie subsidie voor de verbouwing of (her)aanleg van binnen- en/of buiteninfrastructuur. Intekenen kan nog tot en met 30 juni 2021. Opgelet: GO! scholen tekenen in via een algemene GO! projectoproep. >> Lees meer over deze subsidie van AGION en Sport Vlaanderen
-
Biodiversiteit troef in Lyceum Aalst
In Lyceum Aalst komen de vlinders - te midden van alle verharding in de stad - op zoek naar nectar. En ja hoor! Die is daar rijkelijk aanwezig. De school zet sterk in op biodiversiteit, moestuinieren en lokale plantenrassen. Het is een kleine oase waar leerlingen, het schoolpersoneel, de buren, maar ook vogels, insecten en andere dieren kunnen genieten van al dat groen.
-
Mier ontmoet Worm : KaMOShibai over bodemvervuiling
Mier ontmoet Worm en Veenmol. Veenmol is ziek. Worm wil zijn vriend helpen maar weet niet hoe. Mier weet wat er aan de hand is en bedenkt een oplossing voor Worm en Veenmol. Ook beschikbaar in het Frans en Engels. pdf bestandMier ontmoet Worm.pdf (2.94 MB) pdf bestandFourmi rencontre Ver.pdf (2.89 MB) pdf bestandAnt meets Earthworm.pdf (2.9 MB) Ook op Klascement staat dit verhaal voor je klaar. Lees meer over de kaMOShibaiverhalen en hoe je ze kan inzetten in je lessen.
-
Klassen zonder muren: een praktijkboek over buitenles
In dit praktijkboek vertellen leerkrachten uit basis en secundair onderwijs over hun ervaringen met buitenles. Wat zijn de voordelen, hoe begin je eraan, wat zijn de drempels en hoe overwin je ze? Er komen ook wetenschappers aan het woord over de troeven van buiten lesgeven.
-
MOS-actiefiche: Bijzzzondere hotelgasten
Dit leermiddel maakt leerlingen bewust van het belang en de achteruitgang van de bijenpopulatie. Ze onderzoeken hiermee onder meer het verschil tussen de bij, wesp, hommel en zweefvlieg. Maar ook de verschillende biotopen, hoe ze leven, hun nut voor de mens en hun bedreigingen. Leerlingen (en leerkrachten) worden uitgedaagd om een insectenhotel te bouwen. pdf bestandAF12_Bijzzzondere_hotelgasten.pdf (747 kB) Ook op KlasCement staat deze actiefiche voor je klaar. Lees hier hoe je met de MOS-actiefiches de onderzoekscompetenties van je leerlingen kan aanscherpen.
-
MOS-actiefiche: Een bijzzzzonder feestmaal
Met deze actiefiche werk je rond het nut en belang van insecten. De leerlingen onderzoeken wat insecten nodig hebben om te leven. Ze onderzoeken de verschillende biotopen, wat de insecten eten, hoe ze leven... Ze gaan op zoek naar oplossingen om ze te beschermen. De leerlingen ontwerpen (samen) een planten- en bloementuin en leggen deze ook aan.