Aan de slag
- Actiefiches (2) Actiefiches-filter toepassen
- Begeleiding op maat (4) Begeleiding op maat-filter toepassen
- Cartoons (1) Cartoons-filter toepassen
- Communicatietools (4) Communicatietools-filter toepassen
- Educatief materiaal (12) Educatief materiaal-filter toepassen
- KaMOShibais (4) KaMOShibais-filter toepassen
- Leuke voorbeelden (1) Leuke voorbeelden-filter toepassen
- Liedjes (2) Liedjes-filter toepassen
- Oude MOS-bundels (1) Oude MOS-bundels-filter toepassen
- Internationaal samenwerken (2) Internationaal samenwerken-filter toepassen
- Subsidies (10) Subsidies-filter toepassen
- Uitstappen/Activiteiten (2) Uitstappen/Activiteiten-filter toepassen
- Vormingen (7) Vormingen-filter toepassen
- Afval (20) Afval-filter toepassen
- Biodiversiteit (23) Biodiversiteit-filter toepassen
- Buiten leren (13) Buiten leren-filter toepassen
- Brede schoolbenadering (14) Brede schoolbenadering-filter toepassen
- Energie (25) Energie-filter toepassen
- Klimaat (29) Klimaat-filter toepassen
- Leerlingenparticipatie (16) Leerlingenparticipatie-filter toepassen
- (-) Remove Mobiliteit filter Mobiliteit (36)
- Vergroening (22) Vergroening-filter toepassen
- Voeding (24) Voeding-filter toepassen
- Water (22) Water-filter toepassen
- Andere thema's (12) Andere thema's-filter toepassen
-
Het STOP-lied uit de voorstelling 'Doe Dan Iets'
Het STOP-lied over duurzame mobiliteit komt uit de klimaatvoorstelling 'Doe Dan Iets' van theatergezelschap Trimuztache. Met de S van STAPPEN, dat is nummer 1 Dan de T van TRAPPEN, gezond voor iedereen. En wil je echt iets verder weg, kies dan de O. Trein, tram of bus, het OPENBAAR VERVOER is ZO! De laatste in de rij, als het echt niet anders kan. De P van PERSONENWAGEN, dat is ons stappenplan. Lees alles over de voorstelling 'Doe Dan Iets' van Trimuztache.
-
SDGsatschool
Op de website www.SDGs@school.be vertalen we de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen of sustainable development goals (SDGs) naar de Vlaamse schoolcontext. De website bevat verschillende tools om met de hele school aan de slag te gaan met de SDGs en deze te integreren in schoolacties, lessen én in het beleid van de school. Want werken aan de SDGs, dat doe je samen!
-
Doe mee!
Een MOS-school is een school die een duurzame leer-en leefomgeving creëert samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school. Een Eco-School gaat nog een stapje verder. De ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools is het internationale label voor duurzame scholen. Eco-Schools is een programma van de FEE (Foundation for Environmental Education) en is ontwikkeld om de afspraken van de VN-conferentie ‘Environment and Development’ in 1992 na te komen.
-
Leuke voorbeelden
Heel wat scholen willen hun expertise met jou delen en tonen hoe zij duurzaamheidsthema’s aanpakken. Onze MOS-reporters sprokkelen inspirerende ideeën.
-
Nascholing KlimaatWijze School - online
Van woensdag 26 mei 2021 14:00h tot woensdag 26 mei 2021 16:00hOnline nascholing voor leerkrachten secundair onderwijs - Ga KlimaatWijs aan de slag in je les, school en buurt. Hoe kan je je leerlingen aanzetten tot klimaatwijze burgers? Hoe maak je van je school een klimaatbewuste leer- en leefplek? In deze nascholing krijg je knowhow mee om de klimaatgeletterdheid van je school op te krikken en je leerlingen te betrekken bij het klimaatverhaal. Klimaatactie, duurzame ontwikkeling en actief burgerschap zijn de sleutelwoorden.
-
Mobiliteit en klimaat
We gaan samen op zoek welke mobiliteitsacties voor de school interessant kunnen zijn om te groeien naar een CO2-arme schoolomgeving. We overlopen werkvormen en interessante lesideeën. We bekijken hoe de school het best werk maakt van een breed draagvlak zowel bij de ouders, de leerlingen als het leerkrachtenteam. In een volgende sessie bekijken we het totale educatieve plan. We bundelen wat al in de lessen aan bod komt en bekijken hoe we tot een mooie verticale leerlijn kunnen komen. MOS en Dr.
-
KaMOShibaiverhalen
Deze kleurrijke verhalen brengen telkens een ander thema rond duurzaamheid aan. De verhalen bevatten ook didactische wenken en werden vertaald. KaMOShibai-verhalen zijn in de eerste plaats bestemd voor kleuters en lagereschoolkinderen. Toch kunnen ze ook dienen in het vreemdetalenonderwijs, bijvoorbeeld om voor te lezen aan kleuters of lagereschoolkinderen uit een andere taalomgeving. Ze kunnen ook gebruikt worden als leesvaardigheid rond duurzaamheid of dienen in een uitwisselingsproject. Klik hier om naar de verschillende verhalen te gaan.
-
KaMOShibai stories on sustainable development
MOS has developed several kaMOShibai stories for nursery and primary school kids. This form of storytelling originated in Japan. You can print the stories: A3, in color, recto verso You can show the stories on the electronic school board: show the images and use the freeze button while reading to the kids In addition to the stories MOS develops practical guides that suggest how to use the stories in the classroom.
-
The Wizard of MOS
‘Genoeg voor iedereen, altijd en overal’. Dat is waar duurzame ontwikkeling voor staat. De tovenaar van MOS vormt de rode draad doorheen deze vorming The Wizard of MOS In Zuid-Afrika wordt duurzaamheid iets duidelijker omschreven als ‘volhoudbaarheid’. Maar hoe werken we aan die volhoudbaarheid in onze klas of school? Hoe leren we kinderen nadenken over het eigen handelen?
-
MOS-deelsite op KlasCement
MOS heeft een eigen deelsite op KlasCement. Hierop worden alle leermiddelen verzameld die over duurzaamheidsthema's gaan. Niet enkel van MOS zelf, maar ook van andere organisaties, van leerkrachten, enzovoort. Het is een onuitputtelijke bron van inspiratie en je vindt er heel wat kant-en-klaar lesmateriaal. Omdat je niet altijd zelf het warm water moet uitvinden ... Wil je zelf iets aan deze deelsite toevoegen? Laad je leermiddel op via 'Geavanceerd toevoegen' en gebruik de trefwoorden 'MOS' of 'duurzaamheid'.
-
Teach Up! 2030 - Brussel
Van donderdag 17 maart 2022 09:00h tot donderdag 17 maart 2022 17:00hBrussel - Teach Up! 2030 is dé inspiratiedag voor duurzame wereldburgers op school en spoort leerkrachten, educatief personeel en educatieve aanbieders aan om op school aan de slag te gaan met duurzame en mondiale thema’s. De SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties vormen de inhoudelijke leidraad. Dit schooljaar gaan we volledig digitaal.
-
MOS-fietsplaatje (enkel voor West-Vlaanderen)
Het MOS-fietsplaatje kan je gebruiken om je MOS-werking of fietsactie kracht bij te zetten. Of gewoon als origineel communicatiemiddel. Elk fietsplaatje is voorzien van twee gaatjes bovenaan zodat je het eenvoudig aan je fietszadel kan bevestigen. West-Vlaamse scholen kunnen MOS-fietsplaatjes aanvragen via mos@west-vlaanderen.be.
-
KaMOShiwijzer bij Terra is ziek
De kaMOShiwijzer bij 'Terra is ziek' is een pedagogische leidraad bij het verhaal: aan welke doelen komt het verhaal tegemoet, welke woordenschat komt aan bod, hoe kan je de inleving van de leerlingen versterken, welke acties kan je naar aanleiding van het verhaal uitvoeren enz.
-
KaMOShi practical guide for Terra is ill
This story is about Terra, the Earth, and her best friend Laura, the Sun. Terra is ill and allows Laura to examine her as at the doctor’s. Her blanket is getting thicker and thicker. She is warming up. There are too many sunrays that can’t escape and stick to her skin. Terra used to be happy. But now she is ill because of many dirty clouds that stick to her blanket. Laura says she can heal with the help of people who guarantee there are fewer dirty clouds. That is a breath of fresh air for Terra!
-
MOS-actiefiches: onderzoekscompetenties aanscherpen bij leerlingen
MOS legt het accent op het aanscherpen van de onderzoekcompetenties van de leerlingen, zodat ze gewapend met deze competenties duurzame keuzes kunnen maken.
-
Begeleiding op maat
Hoe werk je aan een duurzame, straffe school? MOS begeleidt je school in een traject op maat. Samen leren we keuzes te maken voor de planeet, zodat er altijd genoeg is voor iedereen! We werken samen aan: een duidelijke visie op duurzaamheid, participatie, duidelijke communicatie. We hebben oog voor de brede schoolbenadering en zetten in op samenwerking met partners.
-
Subsidie voor mobiliteitsprojecten op school Vlaams-Brabant
Vlaams-Brabantse MOS-school en op zoek naar extra middelen voor je duurzame mobiliteitsprojecten? Met deze subsidie wil de provincie Vlaams-Brabant scholen ondersteunen die inzetten op veilige en duurzame verplaatsingen en de fiets- en verkeersvaardigheid van hun leerlingen vergroten. Doelgroep: (vestigingen van) MOS-scholen uit de provincie Vlaams-Brabant >> Lees alles over deze subsidie voor mobiliteitsprojecten in Vlaams-Brabantse scholen
-
MOS-pas voor bus en tram
Ook tijdens de coronaperiode kan je MOS-passen aanvragen. Neem tijdens je rit met De Lijn steeds de coronamaatregelen in acht. >> Lees hier wat de coronamaatregelen voor openbaar vervoer inhouden Op stap met je klas? Kies voor duurzame mobiliteit! Ga je met je klas op stap naar een organisatie die rond duurzaamheid werkt? Dan kan je een MOS-pas van De Lijn aanvragen, waarmee je met je leerlingen gratis gebruik kan maken van het bestaande netwerk van De Lijn (bus/tram).
-
Voedselkwartet
Het voedselkwartet confronteert leerlingen op een spannende manier met de afstand die voedsel aflegt dat op ons bord terechtkomt. Zeven gerechten met soms een indrukwekkend aantal 'voedselkilometers' vormen een kwartet. Het spel maakt deel uit van een set van drie kaartspelen die je leerlingen onderdompelen in een wereld met aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid.
-
MOS-actiefiche: Het klimaat verandert. Jij ook?
Steken we onze kop in het zand voor de klimaatverandering en doen we verder zoals we nu bezig zijn, of gaan we voor een duurzame verandering? Deze MOS-actiefiche nodigt je leerlingen uit om de klimaatproblematiek van nabij te onderzoeken en actie te ondernemen. Het is nog niet te laat, maar dan moeten we ons dringend aanpassen. Doe jij ook mee? pdf bestandAF_Klimaat.pdf (1 MB) Ook op KlasCement staat deze actiefiche voor je klaar. Lees hier hoe je met de MOS-actiefiches de onderzoekscompetenties van je leerlingen kan aanscherpen.