Aan de slag
- Actiefiches (15) Actiefiches-filter toepassen
- Begeleiding op maat (7) Begeleiding op maat-filter toepassen
- Communicatietools (2) Communicatietools-filter toepassen
- Educatief materiaal (20) Educatief materiaal-filter toepassen
- Leuke voorbeelden (12) Leuke voorbeelden-filter toepassen
- Internationaal samenwerken (3) Internationaal samenwerken-filter toepassen
- Subsidies (1) Subsidies-filter toepassen
- Uitstappen/Activiteiten (3) Uitstappen/Activiteiten-filter toepassen
- Vormingen (11) Vormingen-filter toepassen
- Afval (24) Afval-filter toepassen
- Biodiversiteit (24) Biodiversiteit-filter toepassen
- Buiten leren (18) Buiten leren-filter toepassen
- (-) Remove Brede schoolbenadering filter Brede schoolbenadering (49)
- Energie (22) Energie-filter toepassen
- Klimaat (24) Klimaat-filter toepassen
- Leerlingenparticipatie (47) Leerlingenparticipatie-filter toepassen
- Mobiliteit (14) Mobiliteit-filter toepassen
- Vergroening (24) Vergroening-filter toepassen
- Voeding (22) Voeding-filter toepassen
- Water (15) Water-filter toepassen
- Andere thema's (5) Andere thema's-filter toepassen
-
SDGsatschool
Op de website www.SDGs@school.be vertalen we de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen of sustainable development goals (SDGs) naar de Vlaamse schoolcontext. De website bevat verschillende tools om met de hele school aan de slag te gaan met de SDGs en deze te integreren in schoolacties, lessen én in het beleid van de school. Want werken aan de SDGs, dat doe je samen!
-
Doe mee!
Een MOS-school is een school die een duurzame leer-en leefomgeving creëert samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school. Een Eco-School gaat nog een stapje verder. De ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools is het internationale label voor duurzame scholen. Eco-Schools is een programma van de FEE (Foundation for Environmental Education) en is ontwikkeld om de afspraken van de VN-conferentie ‘Environment and Development’ in 1992 na te komen.
-
MOS-openschooltuinendag: 19 mei 2021
Steeds meer scholen krijgen een groen kleedje. Kriebelt het bij jouw team ook om je speelplaats aan te pakken? Kan je daarbij wel wat inspiratie gebruiken? Ga dan eens kijken bij collega's in andere scholen. Op woensdag 19 mei 2021 zetten heel wat scholen in Vlaanderen hun schoolpoort open. Ze vertellen over hun traject van grijze speelplaats naar groene schooltuin. Indien de huidige maatregelen in verband met externe bezoekers nog gelden op 19 mei, biedt ons online aanbod een uitkomst.
-
Vorming: Aan de slag met de energiekoffer
De MOS-energiekoffer maakt STEM zeer concreet, werkt ervaringsgericht én draagt bij tot energiebesparing op school. Een energieonderzoek ondernemen met je leerlingen betekent dus win, win, win! Heb je graag extra uitleg over de werking van de meetinstrumenten en hoe je een goed onderzoek opstart? Dat kan. Je gaat tijdens de vorming zelf aan de slag zodat je het meten dadelijk onder de knie hebt.
-
Energie en klimaat
Ga jij op school en in de klas bewust om met energie? Hoe produceer je minder CO2? En welke werkvormen zijn er om met je klas rond klimaat en energie te werken? Wat zijn de linken met andere leergebieden zoals techniek (STEAM)? MOS helpt je om op een cocreatieve wijze jouw klimaatplan vorm te geven. Aanbevolen voor het volledige schoolteam. Vlaams-Brabant duur: min. 1 uur doelgroep: voor kleuter en lager onderwijs kostprijs: gratis info en reservatie: mos@vlaamsbrabant.be of 016 26 72 52
-
Mobiliteit en klimaat
We gaan samen op zoek welke mobiliteitsacties voor de school interessant kunnen zijn om te groeien naar een CO2-arme schoolomgeving. We overlopen werkvormen en interessante lesideeën. We bekijken hoe de school het best werk maakt van een breed draagvlak zowel bij de ouders, de leerlingen als het leerkrachtenteam. In een volgende sessie bekijken we het totale educatieve plan. We bundelen wat al in de lessen aan bod komt en bekijken hoe we tot een mooie verticale leerlijn kunnen komen. MOS en Dr.
-
MOS-openschooltuinendag
woensdag 19 mei 2021 om 08:00hGa op 19 mei 2021 eens een kijkje nemen in de schooltuin van een andere school en laat je inspireren! NIEUW in 2021: ook online aanbod! Ontdek welke scholen hun schoolpoort openzetten
-
Subsidie voor naschools openstellen van sport- en bewegingsinfrastructuur
Stel buiten de schooluren de sport- en bewegingsinfrastructuur van je school open en ontvang van AGION (Agentschap voor infrastructuur in het onderwijs) en Sport Vlaanderen een mooie subsidie voor de verbouwing of (her)aanleg van binnen- en/of buiteninfrastructuur. Intekenen kan nog tot en met 30 juni 2021. Opgelet: GO! scholen tekenen in via een algemene GO! projectoproep. >> Lees meer over deze subsidie van AGION en Sport Vlaanderen
-
MOS-actiefiche: Bijzzzondere hotelgasten
Dit leermiddel maakt leerlingen bewust van het belang en de achteruitgang van de bijenpopulatie. Ze onderzoeken hiermee onder meer het verschil tussen de bij, wesp, hommel en zweefvlieg. Maar ook de verschillende biotopen, hoe ze leven, hun nut voor de mens en hun bedreigingen. Leerlingen (en leerkrachten) worden uitgedaagd om een insectenhotel te bouwen. pdf bestandAF12_Bijzzzondere_hotelgasten.pdf (747 kB) Ook op KlasCement staat deze actiefiche voor je klaar. Lees hier hoe je met de MOS-actiefiches de onderzoekscompetenties van je leerlingen kan aanscherpen.
-
MOS-actiefiche: Een bijzzzzonder feestmaal
Met deze actiefiche werk je rond het nut en belang van insecten. De leerlingen onderzoeken wat insecten nodig hebben om te leven. Ze onderzoeken de verschillende biotopen, wat de insecten eten, hoe ze leven... Ze gaan op zoek naar oplossingen om ze te beschermen. De leerlingen ontwerpen (samen) een planten- en bloementuin en leggen deze ook aan.
-
The Wizard of MOS
‘Genoeg voor iedereen, altijd en overal’. Dat is waar duurzame ontwikkeling voor staat. De tovenaar van MOS vormt de rode draad doorheen deze vorming The Wizard of MOS In Zuid-Afrika wordt duurzaamheid iets duidelijker omschreven als ‘volhoudbaarheid’. Maar hoe werken we aan die volhoudbaarheid in onze klas of school? Hoe leren we kinderen nadenken over het eigen handelen?
-
MOS-deelsite op KlasCement
MOS heeft een eigen deelsite op KlasCement. Hierop worden alle leermiddelen verzameld die over duurzaamheidsthema's gaan. Niet enkel van MOS zelf, maar ook van andere organisaties, van leerkrachten, enzovoort. Het is een onuitputtelijke bron van inspiratie en je vindt er heel wat kant-en-klaar lesmateriaal. Omdat je niet altijd zelf het warm water moet uitvinden ... Wil je zelf iets aan deze deelsite toevoegen? Laad je leermiddel op via 'Geavanceerd toevoegen' en gebruik de trefwoorden 'MOS' of 'duurzaamheid'.
-
Teach Up! 2030 - Brussel
Van donderdag 17 maart 2022 09:00h tot donderdag 17 maart 2022 17:00hBrussel - Teach Up! 2030 is dé inspiratiedag voor duurzame wereldburgers op school en spoort leerkrachten, educatief personeel en educatieve aanbieders aan om op school aan de slag te gaan met duurzame en mondiale thema’s. De SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties vormen de inhoudelijke leidraad. Dit schooljaar gaan we volledig digitaal.
-
eTwinning: samenwerken met een school in Europa
Wil je graag op een laagdrempelige manier uitwisselen met een ander Europees land? Of wil je graag een kijkje nemen over de taalgrens? Dan is er ook eTwinning Belgica. Wil je een nieuwe vibe in je lessen binnen brengen? Wil je MOSsen over de grenzen heen? Ben je een Eco-School en ben je op zoek naar andere Eco-Schools in Europa om samen een project op te starten? Dan is eTwinning zeker iets voor jou!
-
Scholenbanden: samenwerken met een school in Azië, Zuid-Amerika of Afrika
Wil je graag de blik van je leerlingen verruimen en hen laten proeven van verschillende leefwerelden? Wil je hen op een respectvolle manier leren omgaan met diversiteit? Heb je zin om je eigen ervaringen te delen en je eigen lespraktijk te versterken? Wil je de leerstof concreet toepassen op een originele manier?Dan is een scholenband iets voor jou!
-
Energiekoffer basisonderwijs
MOS stelt een gratis energiekoffer ter beschikking. Daarin vind je een handleiding, werkbladen en tal van instrumenten om samen met de leerlingen een energieonderzoek op school te voeren. In de MOS-actiefiche 'Energiedetectives op pad' zetten we je op weg om met deze energiekoffer aan de slag te gaan. Je kan de energiekoffer ontlenen bij: Provincie West-Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen Provincie Antwerpen Provincie Vlaams-Brabant Provincie Limburg Brussels Hoofdstedelijk Gewest
-
Iedereen 'Maat van het klimaat' met de Bende van Beersel
De Bende van Beersel worden ze genoemd: acht basisscholen in de gemeente Beersel die er in het 5e leerjaar alles aan doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Tijdens de klimaatles gaan de leerlingen op pad met de energiekoffer met o.a. een CO2-meter, een lichtmeter en een energiemeter. ‘Het leuke aan de energiekoffer is dat de leerlingen zelf leren inschatten wat wel en niet energiezuinig is’, vertelt Leen, leerkracht van het 5e leerjaar in Gemeentelijke Basisschool Dworp.
-
MOS-actiefiches: onderzoekscompetenties aanscherpen bij leerlingen
MOS legt het accent op het aanscherpen van de onderzoekcompetenties van de leerlingen, zodat ze gewapend met deze competenties duurzame keuzes kunnen maken.
-
Energiekoffer secundair onderwijs
MOS stelt een gratis energiekoffer ter beschikking. Daarin vind je een handleiding, werkbladen en tal van instrumenten om samen met de leerlingen een energieonderzoek op school te voeren. In de MOS-actiefiche 'De energiekoffer en onderzoeksvragen verzinnen' zetten we je op weg om met deze energiekoffer aan de slag te gaan. Je kan de energiekoffer ontlenen bij: Provincie West-Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen Provincie Antwerpen Provincie Vlaams-Brabant Provincie Limburg Brussels Hoofdstedelijk Gewest
-
Begeleiding op maat
Hoe werk je aan een duurzame, straffe school? MOS begeleidt je school in een traject op maat. Samen leren we keuzes te maken voor de planeet, zodat er altijd genoeg is voor iedereen! We werken samen aan: een duidelijke visie op duurzaamheid, participatie, duidelijke communicatie. We hebben oog voor de brede schoolbenadering en zetten in op samenwerking met partners.