Aan de slag
- Actiefiches (21) Actiefiches-filter toepassen
- (-) Remove Educatief materiaal filter Educatief materiaal (63)
- KaMOShibais (20) KaMOShibais-filter toepassen
- Leuke voorbeelden (2) Leuke voorbeelden-filter toepassen
- Liedjes (5) Liedjes-filter toepassen
- Oude MOS-bundels (4) Oude MOS-bundels-filter toepassen
- Uitstappen/Activiteiten (2) Uitstappen/Activiteiten-filter toepassen
- Afval (19) Afval-filter toepassen
- Biodiversiteit (18) Biodiversiteit-filter toepassen
- Buiten lesgeven (4) Buiten lesgeven-filter toepassen
- Brede schoolbenadering (18) Brede schoolbenadering-filter toepassen
- Energie (17) Energie-filter toepassen
- Klimaat (29) Klimaat-filter toepassen
- Leerlingenparticipatie (23) Leerlingenparticipatie-filter toepassen
- Mobiliteit (9) Mobiliteit-filter toepassen
- Vergroening (11) Vergroening-filter toepassen
- Voeding (21) Voeding-filter toepassen
- Water (13) Water-filter toepassen
- Andere thema's (11) Andere thema's-filter toepassen
-
MOS-actiefiches: onderzoekscompetenties aanscherpen bij leerlingen
MOS legt het accent op het aanscherpen van de onderzoekcompetenties van de leerlingen, zodat ze gewapend met deze competenties duurzame keuzes kunnen maken.
-
CO2-calculator: Scholen voor minder CO2
De CO2-calculator is een digitale tool die het mogelijk maakt om de CO2-uitstoot van jouw basis- of secundaire school te monitoren en in te zetten bij klimaateducatie. De leerlingen voeren metingen uit en vullen de gegevens in. De CO2-calculator rekent alles om naar CO2-uitstoot en geeft deze bevattelijk weer. Door deze tool educatief in te zetten, wordt het eenvoudig om CO2-doelstellingen voor jouw school te formuleren, op te volgen en te bereiken.
-
Klimaatverandering: oorzaken, gevolgen en oplossingen (mindmap en tekst)
De klimaatverandering ... hoe zit dat nu precies in elkaar? MOS biedt leerkrachten die inzetten op klimaateducatie een houvast in de vorm van een klimaatmindmap en een bijhorende tekst. De klimaatmindmap geeft in één samenvattend beeld weer wat er bij de klimaatverandering komt kijken. Maar daar hoort ook een woordje uitleg bij. In 'Klimaatverandering. Oorzaken, gevolgen en oplossingen' leggen we op een eenvoudige manier uit hoe alles in elkaar zit.
-
MOS-actiefiche: Energiekje trekt de stekker uit
Hoe breng je zowel de energiefactuur als de CO2-uitstoot van je school naar beneden? Aan de constructie van een oud, slecht geïsoleerd gebouw kan je op korte termijn weinig veranderen, maar de keuze voor een duurzame energieleverancier en attitudevorming heb je bijvoorbeeld wel zelf in de hand. Samen met het schoolteam, de ouders, de kinderen, en externe partners is meer mogelijk dan je denkt, en kan je op een leuke en leerzame manier 10 tot 15% energie besparen. Deze actiefiche zet je op weg.
-
Energiekoffer secundair onderwijs
MOS stelt een gratis energiekoffer ter beschikking. Daarin vind je een handleiding, werkbladen en tal van instrumenten om samen met de leerlingen een energieonderzoek op school te voeren. In de MOS-actiefiche 'De energiekoffer en onderzoeksvragen verzinnen' zetten we je op weg om met deze energiekoffer aan de slag te gaan. Je kan de energiekoffer ontlenen bij: Provincie West-Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen Provincie Antwerpen Provincie Vlaams-Brabant Provincie Limburg Brussels Hoofdstedelijk Gewest
-
Klimaatspel 'Waar zijn de rupsen?'
Twee koolmezen zijn wanhopig. Hun jongen schreeuwen om rupsen. Maar die rupsen blijken verdwenen ... Een waanzinnige moord? Een dwaze ontvoering? Een verschrikkelijke ziekte? Speel het spel 'Waar zijn de rupsen? ' en ontdek waarom. 'Waar zijn de rupsen?' werd ontwikkeld door Vlaams kennis- en vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Vroente, in samenwerking met MOS.
-
KaMOShi Practical guide for 'The king's smallest room'
A story about having to go to the toilet urgently and getting lost. Even a king can experience this. Get to know a toilet that you can "easily come” to. Preference for a simple toilet with a water saving button to a toilet with an access code!
-
Red de brooddoos: KaMOShibai rond het gebruik van de brooddoos
Red is verdrietig en ook wel een beetje boos. Zij mag niet mee naar school vandaag. Brecht koos voor zijn verjaardag voor een andere lunch. Gelukkig zijn daar Paprikaatje Geel, Tomaatje Rood, Peertje Groen, Worteltje Oranje, en Broodje Bruin!
-
Mier heeft een probleem: KaMOShibai over samenwerken en delen
Doelgroep: vanaf de eerste kleuterklas Het verhaal: In dit verhaal heeft mier een lekkere kers gevonden. Mier wil de kers naar huis brengen, maar in zijn eentje lukt dat niet.
-
KaMOShiwijzer bij Mier heeft een probleem
De kaMOShiwijzer bij 'Mier heeft een probleem' is een pedagogische leidraad bij het verhaal: aan welke doelen komt het verhaal tegemoet, welke woordenschat komt aan bod, hoe kan je de inleving van de leerlingen versterken, welke acties kan je naar aanleiding van het verhaal uitvoeren enz.
-
KaMOShiwijzer bij Red de brooddoos
De kaMOShiwijzer bij 'Red de brooddoos' is een pedagogische leidraad bij het verhaal: aan welke doelen komt het verhaal tegemoet, welke woordenschat komt aan bod, hoe kan je de inleving van de leerlingen versterken, welke acties kan je naar aanleiding van het verhaal uitvoeren enz.
-
Klassen zonder muren: een praktijkboek over buitenles
In dit praktijkboek vertellen leerkrachten uit basis en secundair onderwijs over hun ervaringen met buitenles. Wat zijn de voordelen, hoe begin je eraan, wat zijn de drempels en hoe overwin je ze? Er komen ook wetenschappers aan het woord over de troeven van buiten lesgeven.
-
Kostbare kost - Aan de slag voor minder voedselverlies
Kostbare Kost - Aan de slag voor minder voedselverlies De educatieve pakketten van Kostbare kost voor kleuteronderwijs, lager en secundair onderwijs zetten je op weg naar minder voedselverlies op school. Naast achtergrondinformatie krijg je inspirerende voorbeelden uit de praktijk en concrete acties om met de leerlingen, het schoolteam én de schoolomgeving aan de slag te gaan. Hoe maak je je leerlingen bewust van het probleem? Hoe meet je het voedselverlies op school? Kan de refterindeling zorgen voor minder voedselverspilling? Wat vang je aan met kliekjes?
-
KaMOShibaiverhalen
Deze kleurrijke verhalen brengen telkens een ander thema rond duurzaamheid aan. De verhalen bevatten ook didactische wenken en werden vertaald. KaMOShibai-verhalen zijn in de eerste plaats bestemd voor kleuters en lagereschoolkinderen. Toch kunnen ze ook dienen in het vreemdetalenonderwijs, bijvoorbeeld om voor te lezen aan kleuters of lagereschoolkinderen uit een andere taalomgeving. Ze kunnen ook gebruikt worden als leesvaardigheid rond duurzaamheid of dienen in een uitwisselingsproject. Klik hier om naar de verschillende verhalen te gaan.
-
Boom zkt school : KaMOShibai rond speelplaatsvergroening
Doelgroep: vanaf de eerste kleuterklas Het verhaal: Boom is op zoek naar het allerbeste plaatsje voor zijn allerlaatste zaadje. Merel en zijn vogelvrienden helpen hem daarbij.
-
KaMOShiwijzer bij Boom zkt School
De kaMOShiwijzer bij 'Boom zkt School' is een pedagogische leidraad bij het verhaal: aan welke doelen komt het verhaal tegemoet, welke woordenschat komt aan bod, hoe kan je de inleving van de leerlingen versterken, welke acties kan je naar aanleiding van het verhaal uitvoeren enz.
-
KaMOShiwijzer bij Het kleine kamertje van de koning
De kaMOShiwijzer bij 'Het kleine kamertje van de koning' is een pedagogische leidraad bij het verhaal: aan welke doelen komt het verhaal tegemoet, welke woordenschat komt aan bod, hoe kan je de inleving van de leerlingen versterken, welke acties kan je naar aanleiding van het verhaal uitvoeren enz.
-
Het kleine kamertje van de koning : KaMOShibai rond duurzaam watergebruik
Doelgroep: vanaf de eerste kleuterklas Het verhaal: Koning Flapdrol moet o zo dringend! Maar zijn paleis is zo groot dat hij zijn eigen toilet niet meer terugvindt. Gelukkig is daar lakei Hoogwater.
-
MOS-actiefiche: We zeggen 'NEEN' tegen afval
De wereld kijkt tegen een gigantische afvalberg aan. Een deel daarvan werd slechts eenmaal of nauwelijks gebruikt (bv. een drankblikje). Bovendien komt een niet te onderschatten deel van het afval in de natuur terecht (plastic soep, zwerfvuil, sluikstort). Niet meteen een fraai plaatje, toch? In Vlaanderen zijn we sorteerkampioen. Dat is fijn. Maar ook het ophalen en verwerken van ons afval kost energie en brengt bovendien extra luchtvervuiling met zich mee. Veel van dat afval kan bovendien vermeden worden. Dat moet dus anders kunnen. Samen gaan we voor minder afval! Doen jullie mee?
-
MOS-actiefiche: Een ontbijt met lef!
‘Ik ben al blij dat ze ‘s morgens iets willen eten!’ Herkenbare uitspraak? Heel wat basisscholen organiseren jaarlijks minstens wel een ontbijt, een paasbrunch, of een andere (ochtendlijke) activiteit die met gezonde voeding te maken heeft. Hoe maak je als school echter een ontbijt of brunch, met en voor je leerlingen, dat èn echt gezond is, èn rekening houdt met moeder aarde, èn betaalbaar blijft? Een ontbijt of brunch met LEF (Lokaal, Ecologisch, Fair). Zullen we dat samen met de leerlingen uitzoeken? Deze actiefiche helpt je om samen met de leerlingen een duurzaam ontbijt klaar te maken.