Aan de slag
- Afval (5) Afval-filter toepassen
- Biodiversiteit (9) Biodiversiteit-filter toepassen
- Buiten leren (3) Buiten leren-filter toepassen
- Brede schoolbenadering (10) Brede schoolbenadering-filter toepassen
- Energie (17) Energie-filter toepassen
- (-) Remove Klimaat filter Klimaat (27)
- Leerlingenparticipatie (11) Leerlingenparticipatie-filter toepassen
- Mobiliteit (9) Mobiliteit-filter toepassen
- Vergroening (6) Vergroening-filter toepassen
- Voeding (11) Voeding-filter toepassen
- Water (5) Water-filter toepassen
- Andere thema's (3) Andere thema's-filter toepassen
-
Het planeetlied uit de voorstelling 'Doe Dan Iets'
Het lied 'De planeet, ons bestaan' komt uit de klimaatvoorstelling 'Doe Dan Iets' van theatergezelschap Trimuztache. Hei, sta op, er moet iets gebeuren. Klimaat onder druk, daar wringt de schoen. Zing het uit, open ramen en deuren! Kom op straat om er iets aan te doen! Lees alles over de voorstelling 'Doe Dan Iets' van Trimuztache.
-
Het STOP-lied uit de voorstelling 'Doe Dan Iets'
Het STOP-lied over duurzame mobiliteit komt uit de klimaatvoorstelling 'Doe Dan Iets' van theatergezelschap Trimuztache. Met de S van STAPPEN, dat is nummer 1 Dan de T van TRAPPEN, gezond voor iedereen. En wil je echt iets verder weg, kies dan de O. Trein, tram of bus, het OPENBAAR VERVOER is ZO! De laatste in de rij, als het echt niet anders kan. De P van PERSONENWAGEN, dat is ons stappenplan. Lees alles over de voorstelling 'Doe Dan Iets' van Trimuztache.
-
SDGsatschool
Op de website www.SDGs@school.be vertalen we de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen of sustainable development goals (SDGs) naar de Vlaamse schoolcontext. De website bevat verschillende tools om met de hele school aan de slag te gaan met de SDGs en deze te integreren in schoolacties, lessen én in het beleid van de school. Want werken aan de SDGs, dat doe je samen!
-
Het lied 'Doe Dan Iets' uit de gelijknamige voorstelling
Het lied 'Doe Dan Iets' komt uit de gelijknamige klimaatvoorstelling van theatergezelschap Trimuztache. Doe iets, doe dan iets, ook al is dat klein, laat dat voor anderen een teken zijn! Doe iets, doe dan iets, ga de strijd niet aan met wie het niet wil verstaan! Zing mee met deze beats, doe dan iets! Lees alles over de voorstelling 'Doe Dan Iets' van Trimuztache.
-
Het groentelied uit de voorstelling 'Doe Dan Iets'
Het groentelied komt uit de klimaatvoorstelling 'Doe Dan Iets' van theatergezelschap Trimuztache. Ik hou van verse groenten, van bloemkool en tomaat, van bonen of komkommer, maar wat me tegengaat, dat is dat verre reizen, groente van overzee. Kilometers, kilometers, nee, dat valt niet mee! Lees alles over de voorstelling 'Doe Dan Iets' van Trimuztache.
-
Klimaatspel 'Waar zijn de rupsen?'
Twee koolmezen zijn wanhopig. Hun jongen schreeuwen om rupsen. Maar die rupsen blijken verdwenen ... Een waanzinnige moord? Een dwaze ontvoering? Een verschrikkelijke ziekte? Speel het spel 'Waar zijn de rupsen? ' en ontdek waarom. 'Waar zijn de rupsen?' werd ontwikkeld door Vlaams kennis- en vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Vroente, in samenwerking met MOS.
-
MOS-actiefiche: Bijzzzondere hotelgasten
Dit leermiddel maakt leerlingen bewust van het belang en de achteruitgang van de bijenpopulatie. Ze onderzoeken hiermee onder meer het verschil tussen de bij, wesp, hommel en zweefvlieg. Maar ook de verschillende biotopen, hoe ze leven, hun nut voor de mens en hun bedreigingen. Leerlingen (en leerkrachten) worden uitgedaagd om een insectenhotel te bouwen. pdf bestandAF12_Bijzzzondere_hotelgasten.pdf (747 kB) Ook op KlasCement staat deze actiefiche voor je klaar. Lees hier hoe je met de MOS-actiefiches de onderzoekscompetenties van je leerlingen kan aanscherpen.
-
KaMOShibaiverhalen
Deze kleurrijke verhalen brengen telkens een ander thema rond duurzaamheid aan. De verhalen bevatten ook didactische wenken en werden vertaald. KaMOShibai-verhalen zijn in de eerste plaats bestemd voor kleuters en lagereschoolkinderen. Toch kunnen ze ook dienen in het vreemdetalenonderwijs, bijvoorbeeld om voor te lezen aan kleuters of lagereschoolkinderen uit een andere taalomgeving. Ze kunnen ook gebruikt worden als leesvaardigheid rond duurzaamheid of dienen in een uitwisselingsproject. Klik hier om naar de verschillende verhalen te gaan.
-
Reus Gommaar is boos : KaMOShibai over duurzame energie
In dit verhaal is windmolen Reus Gommaar boos omdat de mensen zoveel energie verspillen. Hij doet zo zijn best om de mensen van energie te voorzien, maar zij gaan er niet zuinig genoeg mee om. En dan gaan plots alle lichten uit. Wie kan Reus Gommaar helpen?
-
KaMOShiwijzer bij Reus Gommaar is boos
De kaMOShiwijzer bij 'Reus Gommaar is boos' is een pedagogische leidraad bij het verhaal: aan welke doelen komt het verhaal tegemoet, welke woordenschat komt aan bod, hoe kan je de inleving van de leerlingen versterken, welke acties kan je naar aanleiding van het verhaal uitvoeren enz.
-
MOS-deelsite op KlasCement
MOS heeft een eigen deelsite op KlasCement. Hierop worden alle leermiddelen verzameld die over duurzaamheidsthema's gaan. Niet enkel van MOS zelf, maar ook van andere organisaties, van leerkrachten, enzovoort. Het is een onuitputtelijke bron van inspiratie en je vindt er heel wat kant-en-klaar lesmateriaal. Omdat je niet altijd zelf het warm water moet uitvinden ... Wil je zelf iets aan deze deelsite toevoegen? Laad je leermiddel op via 'Geavanceerd toevoegen' en gebruik de trefwoorden 'MOS' of 'duurzaamheid'.
-
Klimaatverandering: oorzaken, gevolgen en oplossingen (mindmap en tekst)
De klimaatverandering ... hoe zit dat nu precies in elkaar? MOS biedt leerkrachten die inzetten op klimaateducatie een houvast in de vorm van een klimaatmindmap en een bijhorende tekst. De klimaatmindmap geeft in één samenvattend beeld weer wat er bij de klimaatverandering komt kijken. Maar daar hoort ook een woordje uitleg bij. In 'Klimaatverandering. Oorzaken, gevolgen en oplossingen' leggen we op een eenvoudige manier uit hoe alles in elkaar zit.
-
Leon : KaMOShibai rond elektriciteit
Leon wordt wakker. Het is licht in de kamer en toch is er geen elektriciteit. Er is duidelijk iets aan de hand met Reus Gommaar. Leon gaat op onderzoek met mamsie en mama. Als dat maar goed komt.
-
KaMOShiwijzer bij Terra is ziek
De kaMOShiwijzer bij 'Terra is ziek' is een pedagogische leidraad bij het verhaal: aan welke doelen komt het verhaal tegemoet, welke woordenschat komt aan bod, hoe kan je de inleving van de leerlingen versterken, welke acties kan je naar aanleiding van het verhaal uitvoeren enz.
-
Energiekoffer basisonderwijs
MOS stelt een gratis energiekoffer ter beschikking. Daarin vind je een handleiding, werkbladen en tal van instrumenten om samen met de leerlingen een energieonderzoek op school te voeren. In de MOS-actiefiche 'Energiedetectives op pad' zetten we je op weg om met deze energiekoffer aan de slag te gaan. Je kan de energiekoffer ontlenen bij: Provincie West-Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen Provincie Antwerpen Provincie Vlaams-Brabant Provincie Limburg Brussels Hoofdstedelijk Gewest
-
MOS-actiefiche: Energiekje trekt de stekker uit
Hoe breng je zowel de energiefactuur als de CO2-uitstoot van je school naar beneden? Aan de constructie van een oud, slecht geïsoleerd gebouw kan je op korte termijn weinig veranderen, maar de keuze voor een duurzame energieleverancier en attitudevorming heb je bijvoorbeeld wel zelf in de hand. Samen met het schoolteam, de ouders, de kinderen, en externe partners is meer mogelijk dan je denkt, en kan je op een leuke en leerzame manier 10 tot 15% energie besparen. Deze actiefiche zet je op weg.
-
CO2-calculator: Scholen voor minder CO2
De CO2-calculator is een digitale tool die het mogelijk maakt om de CO2-uitstoot van jouw basis- of secundaire school te monitoren en in te zetten bij klimaateducatie. De leerlingen voeren metingen uit en vullen de gegevens in. De CO2-calculator rekent alles om naar CO2-uitstoot en geeft deze bevattelijk weer. Door deze tool educatief in te zetten, wordt het eenvoudig om CO2-doelstellingen voor jouw school te formuleren, op te volgen en te bereiken.
-
KaMOShi practical guide for Terra is ill
This story is about Terra, the Earth, and her best friend Laura, the Sun. Terra is ill and allows Laura to examine her as at the doctor’s. Her blanket is getting thicker and thicker. She is warming up. There are too many sunrays that can’t escape and stick to her skin. Terra used to be happy. But now she is ill because of many dirty clouds that stick to her blanket. Laura says she can heal with the help of people who guarantee there are fewer dirty clouds. That is a breath of fresh air for Terra!
-
MOS-actiefiches: onderzoekscompetenties aanscherpen bij leerlingen
MOS legt het accent op het aanscherpen van de onderzoekcompetenties van de leerlingen, zodat ze gewapend met deze competenties duurzame keuzes kunnen maken.
-
Terra is ziek : KaMOShibai rond klimaatverandering
Terra, de aarde, voelt zich niet goed in haar vel. Ze vraagt aan haar vriendin Laura wat er met haar aan de hand is. Laura gaat op onderzoek.