Aan de slag
- Afval (5) Afval-filter toepassen
- Biodiversiteit (7) Biodiversiteit-filter toepassen
- Buiten lesgeven (12) Buiten lesgeven-filter toepassen
- Brede schoolbenadering (10) Brede schoolbenadering-filter toepassen
- Energie (8) Energie-filter toepassen
- Klimaat (8) Klimaat-filter toepassen
- Leerlingenparticipatie (9) Leerlingenparticipatie-filter toepassen
- Mobiliteit (5) Mobiliteit-filter toepassen
- Vergroening (10) Vergroening-filter toepassen
- Voeding (7) Voeding-filter toepassen
- Water (4) Water-filter toepassen
- Andere thema's (1) Andere thema's-filter toepassen
-
Leertraject Outdoor Education - Kortrijk
Wat je buiten leert, komt beter binnen! Ben je hiervan ook overtuigd? Zie je de buitenruimte als het verlengde van je klaslokaal? Experimenteer je af en toe met openluchtonderwijs? Ben je hierin gevorderd of zet je pas je eerste stapjes? Dan is dit leertraject iets voor jou! Op 4 dinsdag- of donderdagnamiddagen (telkens van 13u30 tot 16u30) word je ondergedompeld in outdoor education en zoek je connectie met je eigen klaspraktijk. Doelgroep: leerkrachten en directies basisonderwijs Opgelet: dit leertraject is volzet.
-
Inspiratiedag Outdoor Education in BS De Bergop (Tiegem)
Van dinsdag 05 oktober 2021 09:30h tot dinsdag 05 oktober 2021 14:45hVERPLAATST! Deze inspiratiedag werd verplaatst van dinsdag 23 maart naar dinsdag 5 oktober 2021. Wij nemen contact op met de mensen die zich inschreven. VOLZET! Deze inspiratiedag is al volzet. Toch nog interesse? Laat je e-mailadres achter en we zetten je op de wachtlijst. Als er een plaats voor je vrijkomt, dan nemen we contact met je op. __________________________ Ben je een leerkracht of een directeur uit het basisonderwijs en ben je gebeten door buiten lesgeven?
-
Teach Up! 2030 - Online
Van donderdag 04 maart 2021 09:00h tot donderdag 04 maart 2021 17:00hONLINE - Teach Up! 2030 is dé inspiratiedag voor duurzame wereldburgers op school en spoort leerkrachten, educatief personeel en educatieve aanbieders aan om op school aan de slag te gaan met duurzame en mondiale thema’s. De SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties vormen de inhoudelijke leidraad. Dit schooljaar gaan we volledig digitaal.
-
MOS-klimaattraject secundair onderwijs
Wil je leerlingen prikkelen met boeiende onderzoeksvragen? Of wil jij de kappers in spe duurzaam leren werken? Wil jij de vaklui van morgen opleiden in duurzaam bouwen? Misschien zijn er op jouw school wel jonge reporters die het willen opnemen voor het klimaat? Stap in het MOS-klimaattraject en zet je leerlingen aan tot actie tegen klimaatopwarming.
-
Subsidie en projectbegeleiding rond duurzame voeding door MOS Brussel en Leefmilieu Brussel
Nederlandstalige scholen in Brussel kunnen deelnemen aan projectbegeleiding op maat rond duurzame voeding. Je wordt begeleid door MOS Brussel en Leefmilieu Brussel. Wil je op school een gezond en lokaal tussendoortje introduceren, kookworkshops houden om seizoensfruit en -groenten te ontdekken, reflecteren en debatteren over onze wijze van produceren en consumeren of kiezen voor veggie, seizoensrecepten, minder verspilling, ... in de kantine of in de klas? >> Lees dan meer over deze projectbegeleiding over duurzame voeding op de website van Leefmilieu Brussel
-
Subsidie en projectbegeleiding rond afval door MOS Brussel en Leefmilieu Brussel
Nederlandstalige scholen in Brussel kunnen deelnemen aan projectbegeleiding op maat rond afval. Je wordt begeleid door MOS Brussel en Leefmilieu Brussel. Je kan kiezen uit: Zero afval: Een pedagogische en gespecialiseerde coach begeleidt jou en een collega bij het opzetten van ‘zero afval’-acties aangepast aan jullie school. ‘Zero afval’-tussendoortjes, water- of soepbar, winkeltje met snacks in bulk, … Of een weggeefbeurs, rommelmarkt, repair-café, upcycling-workshop,... Nooit zonder mijn drinkbus (enkel 8-12 jaar): Een doeltreffende en concrete verandering!
-
Subsidie en projectbegeleiding Meer doen in't Groen van Leefmilieu Brussel
Leefmilieu Brussel lanceert drie vergroeningsprojecten onder de noemer "Meer doen in't Groen", waar je je als basis- en secundaire school voor kan aanmelden vanaf 25 augustus. Je krijgt pedagogische en technische begeleiding én je kan rekenen op het nodige materiaal of een subsidie. Je kan opteren voor: groene hoekjes op school: ga een creatief project aan met je collega's en leerlingen om opnieuw de natuur en biodiversiteit in jullie school te brengen.
-
Inspiratienamiddag groene schoolomgeving Brussel
Van woensdag 12 mei 2021 13:00h tot woensdag 12 mei 2021 16:00hOntdek diverse praktijkvoorbeelden van groene Brusselse schoolomgevingen. Steeds meer scholen vinden het belangrijk om dagelijks natuur te beleven. Kriebelt het bij jouw team ook om je speelplaats aan te pakken of de omgeving te verkennen? Kun je daarbij wel wat inspiratie gebruiken? Tijdens deze inspiratienamiddag neem je een kijkje bij andere Brusselse scholen die van grijs naar groen kleurden. Je ontdekt verschillende groene schoolomgevingen die creativiteit aanwakkeren en inspirerend werken.
-
Vorming op maat voor personeelsvergadering of pedagogische studiedag
MOS-vormingen voor het hele team op maat van je school. Naar gelang de behoefte van je team werkt MOS in overleg met de school een vorming uit en brengt die gratis op een personeelsvergadering of pedagogische studiedag. >> Neem contact op met je provinciale MOS-begeleider
-
Outdoor Education in Brussel
Van dinsdag 02 maart 2021 09:00h tot dinsdag 02 maart 2021 12:30hBij Outdoor learning en buitenles trek je met je leerlingen naar buiten om te leren. Buiten zijn biedt veel kansen om onderzoekend, actief en betekenisvol met leren aan de slag te gaan – en kan veel verschillende vormen aannemen.
-
MOS-openschooltuinendag
woensdag 19 mei 2021 om 08:00hGa op 19 mei 2021 eens een kijkje nemen in de schooltuin van een andere school en laat je inspireren! Meer info volgt ...
-
GEANNULEERD MOS-openschooltuinendag: 13 mei 2020
Gezien de omstandigheden (corona) besliste MOS om de MOS-openschooltuinendag van 13 mei 2020 te annuleren. Scholen en leerkrachten hebben nu wel andere dingen aan hun hoofd, lijkt ons... Volgend jaar hopelijk meer geluk.
-
Buiten leer je beter
Goed nieuws voor leerkrachten met claustrofobische trekjes: ook buiten je klaslokaal ligt een schat aan leerkansen! Voordelen van buitenlessen: Je speelt in op ervaringen van kinderen, Je maakt de leerervaring intenser Je zet in op sociale vaardigheden. Hoe? MOS maakt je wegwijs in de principes van outdoor education. Je krijgt werkvormen aangereikt waarbij je de speelplaats, het schooldomein of de schoolomgeving gebruikt als het verlengde van je klaslokaal.
-
MOS-klimaattraject basisonderwijs: Klimaatbendes
-
Algemeen vormingsaanbod voor natuurgidsen, leerkrachten, ...
Bekijk al het andere vormingsaanbod van het Departement Omgeving - afdeling PBM (Partnerschappen met Bestuur en Maatschappij).
-
The Wizard of MOS
‘Genoeg voor iedereen, altijd en overal’. Dat is waar duurzame ontwikkeling voor staat. De tovenaar van MOS vormt de rode draad doorheen deze vorming The Wizard of MOS In Zuid-Afrika wordt duurzaamheid iets duidelijker omschreven als ‘volhoudbaarheid’. Maar hoe werken we aan die volhoudbaarheid in onze klas of school? Hoe leren we kinderen nadenken over het eigen handelen?
-
Duurzame voeding
In één sessie verbreden we je kijk op dit zeer actuele thema en snap je waarom net het ezelsbruggetje V.L.E.E.S. duurzame voeding samenvat. Straffe Kost met duurzame voeding Al te vaak wordt het thema voeding eenzijdig vanuit de gezondheidshoek benaderd. Het thema leent zich nochtans uitstekend tot een verruiming naar andere thema’s zoals transport, eerlijke handel, water, afval, klimaatverandering, enz. West-Vlaanderen duur: min. 1 uur doelgroep: voor kleuter en lager onderwijs kostprijs: gratis info en reservatie: donald.dupon@west-vlaanderen.be of 050/40 32 66
-
Energie en klimaat
Gaan we op school en in de klas bewust om met energie? Hoe produceren we samen minder CO2? Welke werkvormen kunnen we hanteren? Tevens zoeken we naar linken met andere leergebieden zoals techniek (S.T.E.M.). MOS helpt het team graag verder om op een co-creatieve wijze jouw klimaatplan vorm te geven. Aanbevolen voor het volledige schoolteam. Vlaams-Brabant duur: min.
-
Mobiliteit en klimaat
We gaan samen op zoek welke mobiliteitsacties voor de school interessant kunnen zijn om te groeien naar een CO2-arme schoolomgeving. We overlopen werkvormen en interessante les- ideeën. We bekijken hoe de school het best werk maakt van een breed draagvlak zowel bij de ouders, de leerlingen als het leerkrachtenteam. In een volgende sessie bekijken we het totale educatieve plan.
-
Vijftig tinten groen
Is je speelplaats aan vernieuwing toe? Wil je die wat kindvriendelijker inrichten of een groener tintje geven? Geef je speelplaats vijftig tinten groen Met de sessie ‘Geef je speelplaats vijftig tinten groen’ staan we stil bij de troeven en waarden van een groene speelplek, gaan we dieper in op de belemmeringen en valkuilen, reiken we voorbeelden aan van hoe het kan en proberen we tot een basisplan voor jullie speelplaats te komen.