MOS-café 2020 wordt Bar Circular - Babbels over duurzame consumptie op school

Datum:
Locatie: Taverne De Kazerne - Tongeren
Toevoegen aan persoonlijke kalender
MOS-café Duurzame consumptie op school

 

"Wat als we met z'n allen beslissen dat niet de economie ons bepaalt, maar dat wij de economie zijn?" (Tine Hens, journaliste)

 

De dreigende grondstoffenschaarste en toegenomen milieueffecten dwingen ons ertoe ons consumptiepatroon in vraag te stellen. Bovendien zijn er duidelijke linken tussen de uitstoot die bij ons materialengebruik komt kijken, en de klimaatverandering. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds meer stemmen opgaan voor duurzame consumptie en een circulaire economie. Een economie waarbij we aandacht hebben voor ons aankoopgedrag en waarbij gebruikte grondstoffen niet op de afvalberg belanden, maar een tweede leven krijgen.

Maar hoe begin je hier concreet aan? En hoe integreer je duurzame consumptie op school en in je klas? Tijdens dit MOS-café ontmoet je MOSsers uit heel Limburg en doe je inspiratie op voor jouw project rond duurzame consumptie op school. Stel je vragen aan experten of leg persoonlijke contacten.

Je gaat naar huis met een warm hart, een hoofd vol ideeën en goesting om zelf aan de slag te gaan!

Programma

Introductie: van consument naar co-sument

  1. Martine Mommen laat je kennismaken met de Makelarij, dé plek waar makers samen ondernemen, zonder verspilling. Deze vzw biedt onderdak aan creatieve en duurzame horeca, retail en culturele initiatieven.
  2. Myriam Philippens van Broederlijk Delen geeft een inleiding over het thema duurzame consumptie en wat dit voor je klas/school kan betekenen.

Gesprekstafels: voer voor discussie

Vijf thematafels staan gedekt met stof tot nadenken. Denk aan de kansen voor jouw school en klas. Laat je inspireren! Kies jouw 3 favoriete tafelrondes.

  1. Duurzame voeding op school
  2. Deelinitiatieven op school
  3. Geen zwerfvuil op de speelplaats
  4. Duurzame activiteiten op school (schoolfeest, festival, ontbijt, …)
  5. Duurzaam aankoopbeleid op school

Nakaarten aan de MOS-toog

Praat na aan onze MOS-toog en geniet van cafépraat, toogfilosofie en een hapje en een drankje. In de inspiratiehoek vind je een selectie van educatieve materialen uit het documentatiecentrum van het Provinciaal Natuurcentrum.

Locatie

Taverne De Kazerne - Blaarstraat 99, 3700 Tongeren
Onthaal vanaf 19.00 u.
Routebeschrijving

Deelname is gratis.
Schrijf je in voor 15 februari 2020. Maximaal 40 deelnemers.

Voor leerkrachten, directies, ondersteunend personeel, ouders en geïnteresseerden.

Meer informatie:  mos@limburg.be, 011 26 54 67