Buitenlesdag

Noteer in je agenda: Buitenlesdag 2022 op 28 april

Kriebelt het al om deel te nemen aan Buitenlesdag 2022? Kruis dan donderdag 28 april maar aan in je schoolagenda, want dan organiseert MOS de zesde Buitenlesdag.
Tot dan! Wij kijken er alvast naar uit.

Donderdag 29 april 2021

Op 29 april vliegen alle leerlingen weer buiten tijdens de 5e Buitenlesdag van MOS! Heel wat scholen trokken in 2020-2021 vaker dan anders met hun leerlingen naar buiten. Virologen riepen op om zoveel mogelijk buiten les te geven om de leerlingen te beschermen tegen Covid-19. Niet alle scholen kunnen hun lokalen namelijk even goed ventileren. Buitenklassen en andere groene zones bewijzen meer dan ooit hun nut.
Niet enkel de speelplaats kan dienst doen als buitenklas, ook in de schoolomgeving zijn er plekken die buiten leren mogelijk maken. Denk aan parkjes, sportterreinen, enz. Nu klasbubbels de school weer mogen verlaten, liggen de kansen weer voor het grijpen. Die herwonnen vrijheid om er met je leerlingen op uit te trekken, dat is puur genieten!

Kies je voor een gezonde school? Kies dan voor buiten leren en de vele voordelen die ermee verbonden zijn. En ga eens door onze lesideeën: er zit vast iets voor jouw leerlingen bij.

Nood aan ondersteuning?

>> Contacteer jouw provinciale MOS-begeleider

UPDATE: de registraties voor Buitenlesdag 2021 werden afgesloten. Op 28 april 2022 kan je opnieuw meedoen.

Registreer je school en maak kans op een gastles door Veerle Malschaert. Wij schenken één gastles weg voor het basisonderwijs en één voor het secundair onderwijs.
Vul zeker de schiftingsvraag aan het einde in. De scholen die het juiste antwoord op deze vraag het dichtst benaderen, vallen in de prijzen. Bij een ex aequo wint de school die het eerst registreerde.
Registreren kan nog tot klokslag 12.00 u. op 29 april 2021.

Laat iedereen weten dat jullie deelnemen aan Buitenlesdag.

Download de affiches, cartoons, banners of de deurhanger. Of licht de lokale pers in over jullie initiatieven.

Laat ook op social media weten dat jullie deelnemen. Gebruik #buitenlesdag en tag je bericht met @mosvlaanderen.

De kaart krijgt 1 x per week een update. Geen zorgen dus als je school er niet meteen op staat. 

Buitenlesdag in de media

logo-hp
Veerle Malschaert

Whoop! Whoop! De scholen die in 2021 een gastles van Veerle Malschaert wegkaapten, zijn ...

- Freinetschool het Reuzenhuis (basisschool) In deze school is het iedere dag Buitenlesdag. De leerlingen verzorgen de schooldieren, onderhouden de moestuin en sporten buiten. En leerstof wordt buiten vaak door middel van bewegend leren herhaald.
- Lucernacollege Houthalen Campus Quadrant (secundaire school) Hier werden op verschillende plaatsen op de speelplaats buitenleslokalen ingericht. Die konden door alle vakleerkrachten gereserveerd worden, waardoor heel wat lessen naar de buitenlucht verhuisden.

Een dikke proficiat!

Een voorproefje van een improvisatieles van Veerle Malschaert: bekijk het filmpje van De Wilg in Bilzen.
Gewonnen? Je kiest zelf of je de les inzet voor je leerlingen of voor het leerkrachtenteam.

Logo GoodPlanet.beOok GoodPlanet schaart zich achter de Buitenlesdag van MOS.  Deelname aan de Buitenlesdag geldt ook als een GoodPlanet Challenge.