Wil je met je school werken rond het thema duurzame voeding? Neem contact op met je provinciale MOS-begeleider. Hij of zij werkt samen met jou graag een begeleiding op maat van de school uit.
Ga je liever zelf aan de slag? Hieronder zetten we je op weg.
Volgens de Brundtland-definitie is duurzame voeding geproduceerd en geconsumeerd in een voedselsysteem dat voorziet in het voeden van huidige generaties zonder de economische, sociale en ecologische fundamenten voor de voeding van toekomstige generaties in gevaar te brengen.
Duurzame voeding is een complex thema. Het handelt niet enkel over gezonde duurzame biologische voeding, maar ook over de klimaatimpact, ecologische voetafdruk, eerlijke handel, voedselverspilling, water- en afvalbeleid, voedselkilometers, ... kortom het thema leent zich uitstekend tot een verruiming in heel wat deelthema's.
De impact van voeding legt een zware druk op de planeet. De productie, de verwerking en het vervoer van voeding brengen een aanzienlijke milieu-impact met zich mee op de luchtkwaliteit, de bodemkwaliteit, het land- en watergebruik en de biodiversiteit. Bovendien weten we dat veeteelt (herkauwers) en voedselkilometers bijdragen aan de klimaatverandering.
De keuzes voor wat we eten, bepalen voor een groot deel welke milieu- en klimaatimpact ons voedingspatroon heeft en in de toekomst met zich meebrengt. Eetgewoonten krijgen vorm door verschillende factoren, in het bijzonder door onze opvoeding.
Daarom zijn scholen een belangrijke schakel bij de ontwikkeling van het evenwichtig voedingspatroon van kinderen en jongeren. Scholen kunnen kinderen en leerlingen helpen om duurzame keuzes te maken in het gebruik van gezonde en duurzame voeding.
Achtergrondinformatie
- Meer weten over voedselverlies, de oorzaken, de gevolgen en wat je eraan kan doen? Steek je licht op op www.voedselverlies.be.
- Een van de grote uitdagingen voor ons voedingspatroon is de verhouding te verbeteren tussen dierlijke en plantaardige of alternatieve eiwitbronnen. Lees alles over de eiwitshift.
- Op de website van Voedsel Anders kan je info vinden over hoe agro-ecologie inzet op een ecologisch verantwoorde voedselproductie en duurzaamheid in alle aspecten van de voedselketen. Agro-ecologie verbindt landbouw, natuur, eerlijke handelsrelaties en respect voor de boer.
MOS helpt de school in het uitwerken van een duurzaam voedingsbeleid. Daarvoor ondersteunen de provinciale MOS-begeleiders de school in een trajectbegeleiding op maat van de school.
Leerkrachten kunnen ook zelf aan de slag gaan in hun eigen klas.
Hieronder een aantal vragen om leerlingen te doen nadenken bij het thema duurzame voeding:
- Worden groenten en fruit zonder pesticiden en kunstmeststoffen gecultiveerd? Pesticiden hebben niet alleen invloed op de plant of de vrucht en de gezondheid van de mens, maar ook op de lucht- en bodemkwaliteit en de biodiversiteit. Denken we maar aan de bijensterfte.
- Welke impact hebben enerzijds dierlijke en anderzijds plantaardige eiwitten op onze gezondheid, het milieu en het klimaat?
- In welke omstandigheden wordt het vlees of vis dat we opeten geteeld? Welke voeding of medicatie worden aan de dieren gegeven? Waar komt de voeding die dieren krijgen vandaan? In welke omstandigheden worden deze dieren gekweekt en geslacht? Wat is de impact van vlees op het klimaat?
- Is de voeding die je aankoopt afkomstig vanuit eerlijke handel? Welke schakels uit de voedingsketen zijn betrokken en worden zij hiervoor eerlijk beloond?
- Hoe zit het met de verpakking bij aankoop van deze voeding?
- Hoe wordt voedselverspilling aangepakt?
- Hoeveel water is er nodig om voeding te produceren?
- Van waar komt de voeding? Wordt deze lokaal geteeld? Of legt die vele voedselkilometers af? Wat is de impact van deze voedselkilometers?
- Kostbare Kost: deze educatieve pakketten voor kleuteronderwijs, lager en secundair onderwijs zetten je op weg naar minder voedselverlies op school
- Educatief materiaal voor kleuteronderwijs
- Educatief materiaal voor lager onderwijs
- Educatief materiaal voor secundair onderwijs
- MOS werkte mee aan de themapagina 'gezond en duurzaam eten' op KlasCement.
- Bij het Vlaams Instituut Gezond Leven kan je naast de voedingsdriehoek, ook tips vinden om gezonde maaltijden samen te stellen. De halfhalf-richtlijn zet je concreet op weg om in verhouding meer plantaardige voeding te eten.
- Bij Rikolto wordt de nadruk gelegd op toegang tot voldoende gezond eten voor iedereen.
- Bij GoodPlanet kan je terecht voor workshops en educatief materiaal.
Plannen om een moestuin te maken? Wil je werken rond gezonde voeding of fair trade? Geld nodig om een vegetarisch aanbod te voorzien op school?
Bekijk het overzicht met subsidies voor voedingsprojecten op school