Aan de slag
- Actiefiches (21) Actiefiches-filter toepassen
- Begeleiding op maat (8) Begeleiding op maat-filter toepassen
- Cartoons (1) Cartoons-filter toepassen
- Communicatietools (5) Communicatietools-filter toepassen
- Educatief materiaal (63) Educatief materiaal-filter toepassen
- KaMOShibais (21) KaMOShibais-filter toepassen
- Leuke voorbeelden (17) Leuke voorbeelden-filter toepassen
- Liedjes (5) Liedjes-filter toepassen
- Oude MOS-bundels (4) Oude MOS-bundels-filter toepassen
- Internationaal samenwerken (3) Internationaal samenwerken-filter toepassen
- Subsidies (23) Subsidies-filter toepassen
- Uitstappen/Activiteiten (10) Uitstappen/Activiteiten-filter toepassen
- Vormingen (20) Vormingen-filter toepassen
- Afval (46) Afval-filter toepassen
- Biodiversiteit (52) Biodiversiteit-filter toepassen
- Buiten lesgeven (39) Buiten lesgeven-filter toepassen
- Brede schoolbenadering (46) Brede schoolbenadering-filter toepassen
- Energie (43) Energie-filter toepassen
- Klimaat (61) Klimaat-filter toepassen
- Leerlingenparticipatie (52) Leerlingenparticipatie-filter toepassen
- Mobiliteit (35) Mobiliteit-filter toepassen
- Vergroening (49) Vergroening-filter toepassen
- Voeding (49) Voeding-filter toepassen
- Water (33) Water-filter toepassen
- Andere thema's (21) Andere thema's-filter toepassen
-
Leertraject Outdoor Education - Kortrijk
Wat je buiten leert, komt beter binnen! Ben je hiervan ook overtuigd? Zie je de buitenruimte als het verlengde van je klaslokaal? Experimenteer je af en toe met openluchtonderwijs? Ben je hierin gevorderd of zet je pas je eerste stapjes? Dan is dit leertraject iets voor jou! Op 4 dinsdag- of donderdagnamiddagen (telkens van 13u30 tot 16u30) word je ondergedompeld in outdoor education en zoek je connectie met je eigen klaspraktijk. Doelgroep: leerkrachten en directies basisonderwijs Opgelet: dit leertraject is volzet.
-
eTwinning: samenwerken met een school in Europa
Wil je graag op een laagdrempelige manier uitwisselen met een ander Europees land? Of wil je graag een kijkje nemen over de taalgrens? Dan is er ook eTwinning Belgica. Wil je een nieuwe vibe in je lessen binnen brengen? Wil je MOSsen over de grenzen heen? Ben je een Eco-School en ben je op zoek naar andere Eco-Schools in Europa om samen een project op te starten? Dan is eTwinning zeker iets voor jou!
-
Inspiratiedag Outdoor Education in BS De Bergop (Tiegem)
Van dinsdag 05 oktober 2021 09:30h tot dinsdag 05 oktober 2021 14:45hVERPLAATST! Deze inspiratiedag werd verplaatst van dinsdag 23 maart naar dinsdag 5 oktober 2021. Wij nemen contact op met de mensen die zich inschreven. VOLZET! Deze inspiratiedag is al volzet. Toch nog interesse? Laat je e-mailadres achter en we zetten je op de wachtlijst. Als er een plaats voor je vrijkomt, dan nemen we contact met je op. __________________________ Ben je een leerkracht of een directeur uit het basisonderwijs en ben je gebeten door buiten lesgeven?
-
Idee 03 – Een klas zonder muren in kleuterschool De Buitenkans
Een speelplaats met rekenhoek, taalhoek, stiltehoekje en een modderkeuken? ‘Van ongeveer april tot oktober zijn we de hele dag buiten’, vertelt directrice Angélique Buyck van kleuterschool De Buitenkans. ‘Zo kunnen we de natuur zien, proeven, voelen en ruiken’. Hoe pakt de school buitenlessen met kleuters aan? En is het ook iets voor jouw school? Laat je inspireren.
-
CO2-calculator: Scholen voor minder CO2
De CO2-calculator is een digitale tool die het mogelijk maakt om de CO2-uitstoot van jouw basis- of secundaire school te monitoren en in te zetten bij klimaateducatie. De leerlingen voeren metingen uit en vullen de gegevens in. De CO2-calculator rekent alles om naar CO2-uitstoot en geeft deze bevattelijk weer. Door deze tool educatief in te zetten, wordt het eenvoudig om CO2-doelstellingen voor jouw school te formuleren, op te volgen en te bereiken.
-
Dikketruiendag op 9 februari 2021
Van dinsdag 09 februari 2021 07:00h tot dinsdag 09 februari 2021 16:00hHet is voor iedereen een rare tijd. Wij kijken hoopvol uit naar het coronavaccin. Maar voor de klimaatopwarming is er geen vaccin. De remedie voor het klimaatvirus, dat zijn onze klimaatacties. Daarom is de slogan voor de 17e editie van Dikketruiendag: OP VOLLE KRACHT voor het klimaat. Voor deze editie van Dikketruiendag kan je jouw favoriete actie kiezen uit een aantal toppers van de vorige jaren. Hou rekening met wat veilig en mogelijk is in jouw school.
-
Leuke voorbeelden
-
Klimaatverandering: oorzaken, gevolgen en oplossingen (mindmap en tekst)
De klimaatverandering ... hoe zit dat nu precies in elkaar? MOS biedt leerkrachten die inzetten op klimaateducatie een houvast in de vorm van een klimaatmindmap en een bijhorende tekst. De klimaatmindmap geeft in één samenvattend beeld weer wat er bij de klimaatverandering komt kijken. Maar daar hoort ook een woordje uitleg bij. In 'Klimaatverandering. Oorzaken, gevolgen en oplossingen' leggen we op een eenvoudige manier uit hoe alles in elkaar zit.
-
MOS-actiefiche: Energiekje trekt de stekker uit
Hoe breng je zowel de energiefactuur als de CO2-uitstoot van je school naar beneden? Aan de constructie van een oud, slecht geïsoleerd gebouw kan je op korte termijn weinig veranderen, maar de keuze voor een duurzame energieleverancier en attitudevorming heb je bijvoorbeeld wel zelf in de hand. Samen met het schoolteam, de ouders, de kinderen, en externe partners is meer mogelijk dan je denkt, en kan je op een leuke en leerzame manier 10 tot 15% energie besparen. Deze actiefiche zet je op weg.
-
Subsidie lokale klimaatprojecten West-Vlaanderen
West-Vlaamse school en op zoek naar extra middelen om je klimaatproject te realiseren? Met de subsidie lokale klimaatprojecten stimuleert de provincie West-Vlaanderen scholen die willen gaan voor CO2-besparing. >> Lees meer over deze subsidie voor klimaatprojecten in West-Vlaanderen
-
Teach Up! 2030 - Online
Van donderdag 04 maart 2021 09:00h tot donderdag 04 maart 2021 17:00hONLINE - Teach Up! 2030 is dé inspiratiedag voor duurzame wereldburgers op school en spoort leerkrachten, educatief personeel en educatieve aanbieders aan om op school aan de slag te gaan met duurzame en mondiale thema’s. De SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties vormen de inhoudelijke leidraad. Dit schooljaar gaan we volledig digitaal.
-
MOS-fietsplaatje
Het MOS-fietsplaatje kan je gebruiken om je MOS-werking of fietsactie kracht bij te zetten. Of gewoon als origineel communicatiemiddel. Elk fietsplaatje is voorzien van twee gaatjes bovenaan zodat je het eenvoudig aan je fietszadel kan bevestigen. West-Vlaamse scholen kunnen MOS-fietsplaatjes aanvragen via mos@west-vlaanderen.be.
-
Energiekoffer secundair onderwijs
MOS stelt een gratis energiekoffer ter beschikking. Daarin vind je een handleiding, werkbladen en tal van instrumenten om samen met de leerlingen een energieonderzoek op school te voeren. In de MOS-actiefiche 'De energiekoffer en onderzoeksvragen verzinnen' zetten we je op weg om met deze energiekoffer aan de slag te gaan. Je kan de energiekoffer ontlenen bij: Provincie West-Vlaanderen Provincie Oost-Vlaanderen Provincie Antwerpen Provincie Vlaams-Brabant Provincie Limburg Brussels Hoofdstedelijk Gewest
-
Doe mee!
Een MOS-school is een school die een duurzame leer-en leefomgeving creëert samen met de leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school. Een Eco-School gaat nog een stapje verder. De ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools is het internationale label voor duurzame scholen. Eco-Schools is een programma van de FEE (Foundation for Environmental Education) en is ontwikkeld om de afspraken van de VN-conferentie ‘Environment and Development’ in 1992 na te komen.
-
Scholenbanden: samenwerken met een school in Azië, Zuid-Amerika of Afrika
Wil je graag de blik van je leerlingen verruimen en hen laten proeven van verschillende leefwerelden? Wil je hen op een respectvolle manier leren omgaan met diversiteit? Heb je zin om je eigen ervaringen te delen en je eigen lespraktijk te versterken? Wil je de leerstof concreet toepassen op een originele manier?Dan is een scholenband iets voor jou!
-
Klimaatspel 'Waar zijn de rupsen?'
Twee koolmezen zijn wanhopig. Hun jongen schreeuwen om rupsen. Maar die rupsen blijken verdwenen ... Een waanzinnige moord? Een dwaze ontvoering? Een verschrikkelijke ziekte? Speel het spel 'Waar zijn de rupsen? ' en ontdek waarom. 'Waar zijn de rupsen?' werd ontwikkeld door Vlaams kennis- en vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Vroente, in samenwerking met MOS.
-
KaMOShi Practical guide for 'The king's smallest room'
A story about having to go to the toilet urgently and getting lost. Even a king can experience this. Get to know a toilet that you can "easily come” to. Preference for a simple toilet with a water saving button to a toilet with an access code!
-
Muziektheatervoorstelling Doe Dan Iets van Trimuztache
Deze muziektheatervoorstelling laat op originele wijze de probleemstelling rond de klimaatverandering zien. Deze totaalbeleving is bedoeld voor kinderen van 10 – 12 jaar. De nieuwe voorstelling is door Trimuztache in 2019 ontwikkeld in opdracht van en met de steun van ‘MOS, duurzame scholen, straffe scholen’. Doe Dan Iets is een multimediaal theaterstuk waarin oorzaken en gevolgen van de klimaaturgentie door het versterkt broeikaseffect op bevattelijke wijze worden aangebracht voor kinderen vanaf 10 jaar.
-
Idee 02 – Leren 'in het echt': buitenlessen in het groen
Leerlingen die de oppervlakte van de fietsenstalling berekenen of in het eigen vijvertje insecten determineren. In Freinetschool De Vlindertuin is de wereld het klaslokaal. ‘We werken ervaringsgericht, met de talrijke leerkansen die er zijn buiten de vier muren van een klaslokaal’, zegt directeur Pieter Cnaepkens. ‘In onze school heeft elke klas een deur rechtstreeks naar buiten.' Als inspirerend en leuk voorbeeld kan dit tellen!
-
Idee 01 – Een bijenhotel doet kinderen meer spelen