Pira de rat kan niet meer

Pira de rat heeft zóveel gegeten! Zijn buikje staat op springen. Boterhammen met kaas, lollies, chocoladekoeken, stukjes appel... Het houdt niet op! Hij heeft de laatste tijd iedere dag een feestje gebouwd met zijn vrienden. En met de vrienden van zijn vrienden. En met de vrienden van ... Ach, jullie begrijpen het wel.

Vroeger was er helemaal niet zoveel voedsel. Toen leefden de ratten van de weinige overschotjes die ze vonden en ze waren daar best tevreden mee. Maar de laatste tijd vinden ze wel heel veel voedselrestjes van de mensen...

Wat moeten mensen graag eten! Eenmaal die op gang zijn, olala, die kunnen meer vreten dan ratten, zeg! Maar zodra ze genoeg hebben, gooien ze gewoon weg wat ze niet opgegeten hebben... Zomaar! Terwijl iedere gezonde rat weet dat restjes het allerlekkerst zijn.

In het begin vonden Pira en zijn vriendjes het superleuk. Ze konden eten wat ze maar wilden! Elke dag frietjes of 's morgens pizza met chocomelk. Ze aten de vreemdste dingen bij elkaar: yoghurt met spinazie, pindakaas met wat mosterd (een echte aanrader, trouwens!)... Het maakte niet uit. Er was toch meer dan genoeg voor iedereen.

De ratten merkten wel dat ze steeds minder bewogen. Vroeger speelden ze ratje-tik en ratje-mag-ik-oversteken, maar daar hadden ze geen zin meer in. De ratjes wilden alleen maar eten, eten, eten ...

Het ging allemaal goed, tot een paar dagen geleden. Pira en zijn vrienden kwamen terug van alweer een goedgevulde vreettocht en namen afscheid van elkaar. Ze waren doodop van het vele eten en gingen terug naar hun holletjes. Toen Pira probeerde om in zijn holletje te kruipen, leek het wel of zijn holletje gekrompen was! Hij wrong wat met zijn pootjes, duwde zichzelf wat meer af, maar hij geraakte er niet meer in. Van al dat eten waren zijn billen zó dik geworden dat hij niet meer in zijn knusse holletje paste!

En hij was niet de enige. Alle andere ratjes hadden hetzelfde probleem! Wat moesten ze doen? Pira besloot dat het genoeg was. Zo kon het niet verder. Hij bedacht een plan!

Als hij de mensen nu eens vraagt om niet zoveel restjes over te laten en hen uitlegt dat alles leuker wordt als je het met een beetje minder doet: minder boodschappen in je winkelmandje laden, niet meer op je bord scheppen dan je nodig hebt, lekkernijen met je vriendjes delen of niet zomaar eten weggooien als je wat overhoudt.

Op die manier zijn er minder restjes, hoeven de ratjes niet zoveel te eten, kunnen ze opnieuw spelen en passen ze opnieuw in hun holletje!

Ben jij ook benieuwd hoe het met een beetje minder kan? We gaan er alles over leren, samen met Pira.

Help jij Pira en ga je met hem mee op #MissieMinder?

#MissieMinder

Dit verhaal sluit aan bij #MissieMinder 2020, de MOS-actiedag over bewust verbruiken. In 2020 gingen wij de strijd aan tegen voedselverlies. Het verhaal 'Pira de Rat kan niet meer' maakt het thema concreet voor de allerkleinsten.

Lees alles over #MissieMinder 2020

Pira laat een boertje
rat MissieMinder